Vädret idag
Klart
0°C
Prognos december 12, 2018
dag
Mulet
2°C
 

Den lilla hunden i fönstret

 

KRÖNIKA. Nej, du får inte klappa! Tyvärr, hon vill inte det, hon känner inte dig. Och hon vill inte ha godis av dig heller. Förlåt, men bara för att hon ser ut som ett gosedjur är det inte okej att behandla henne som ett sådant.  

Selma vill helst vara ensam vovve på täppan, med alla sina människor runt omkring sig. Då kopplar hon av på riktigt. Det bästa för Selma hade varit att bo mitt inne i skogen istället för på en vältrafikerad gata i stan. Lugnt och skönt.

 

Å andra sidan hade hon inte kunnat utöva sin största hobby då. Det bästa hon vet är nämligen att sitta på soffans ryggstöd och titta ut genom fönstret. Där har hon fullständig koll på vad traktens hundar har för sig. På lagom avstånd. Hela dagarna vandrar små hundar, stora hundar, lurviga hundar och alla andra slags hundar förbi. Hon kan titta på dem men slipper närkontakt och att frågan ”får de hälsa?” ibland får ett ja.

 

Selma gillar att promenera men är inte så förtjust i andra hundar. Hon är lite rädd för dem. På promenad gäller det att se till att hon slipper hundmöten nos mot nos och små barn är hon riktigt rädd för. De vill gärna klappa, hårt och länge. Det tycker Selma inte om, hon vill inte bli klappad på av någon hon inte känner. Ungefär som de flesta människor inte vill bli antastade och klämda på av fullkomliga främlingar under en promenad på stan.

Frågan ”får jag klappa?” får alltså ett nej, och främlingar som vill ge henne godis blir också bortschasade. Inte för att vara otrevlig, utan för att hon helt enkelt inte vill. 

 

Eftersom Selma är tveksam när det gäller obekanta hundar blev hon rätt sur i somras när hennes egen lill-matte kom på besök med en bedårande söt liten valp. Hon blev ännu surare när hon insåg att den lilla vita skulle hälsa på ganska ofta. En hund inne (!) i hennes hus. Usch! Men allt eftersom månaderna gått har Selma börjat gilla läget och blir rätt glad när lill-vovven kommer på besök. Häromdagen lät hon till och med lill-vovven låna hennes bästa spaningsplats på soffan medan hon själv satte sig bredvid. Sedan satt de där tillsammans och tittade på hundar som gick förbi. På lagom avstånd.

 

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Norra Halland jobbar just nu med en artikelserie om pendling. Hur tar du dig till jobbet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 11 december

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–15 Tisdagsträff med julbord i Varlakyrkan. Luciatåg, andakt och julbord. Föranmälan.  

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

Kl 15–19 Julpyssel i Släps församlingshem. Pyssla loss med oss. Gröt, skinksmörgås...

Läs Mer

Så här funkar eNH!