Vädret idag
Mestadels molnigt
4°C
Prognos februari 18, 2019
dag
Moln ibland
7°C
 

December årets månad nummer 1?

Har du märkt att året redan är nytt? Så är det i alla fall om man ska tro Ragn-Sells eminenta informationsavdelning. Där har man helt frankt placerat december som årets första månad i 2018 års hämt-schema för hushållsavfall. Inte mig emot att göra denna månad till årets nummer ett, för jag älskar december, som sedan jag var barn varit min favoritmånad. Månaden med de skimrande ljusslingorna, som lyser upp i vintermörkret, de vackert pyntade skyltfönstren med lockande julklappar, julmarknaderna, julkonserterna, de smyckade granarna och inte minst de stora förväntningarna på vad som skulle hamna under dem. De här känslorna varade hos mig i många år. 

Men så kom en period i arbetslivet, som förändrade allt. När jag var anställd förväntades alltid väldigt mycket av mig just i denna månad. Det gångna året skulle summeras och bokslut skulle göras samtidigt som planerna för kommande år skulle konkretiseras och stå redo att bli verklighet. Det var puh och tjost och mycket stress, som förstörde min fina månad. Inte julstress utan jobbstress! Vem är egentligen den jubelidiot, som har kunnat hitta på så många jobbmåsten, just i den månad, då den största av våra helger traditionsrikt ska förberedas för att firas med nära och kära? 

När jag numera är egenföretagare struntar jag i alla påhittade påbud. Jag planerar året precis som jag vill och tar lika gärna mitt avstamp i grå månader som mars eller oktober. December har därigenom lyckats återfå sin forna glans för mig, så just nu trivs jag som allra bäst. I år unnade jag mig faktiskt att lugnt åka till solen och värmen de första decemberveckorna. En julklapp så god som någon. Och när själva julen nu kommer har jag förmånen att vara bortbjuden till dottern min. Inga större julmåsten, alltså. Julklapparna har vi rationaliserat till en per person med fördelning enligt ett spel och barnbarnen uppskattar slantar som klappar. 

Men självklart har jag några december-måsten. Några få egna sådana, som jag helt kravlöst har ägnat mig åt bara för att jag tycker om dem.

Jag har kokt grönkål, som jag med pappas gamla recept har förvandlat till gudagod halländsk långkål. Jag har haft lutfiskfest med gamla arbetskompisar, eftersom familjen inte delar min faiblesse för denna delikatess och ratar den från julbordet. Jag har hämtat min prenumererade pepparkaksburk hos Bröderna Nilsson och bakat några egna julkakor. Det var det hela och nu är allt klappat och klart. 

Nu står julen för dörren och jag hoppas den blir god och fridfull för oss alla. Jag önskar er även Gott nytt år, vare sig det skall komma eller enligt Ragn-Sells redan är här.

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 8 februari

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 10.30 Sagostund med Allas barnbarn i Sagogrottan på Fyren. 

kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 16 Tjej och gamer? Är du tjej, 12-25 år och intresserad av digitalt, lajv och spelkultur? Välkommen till en kväll där vi...

Läs Mer

Så här funkar eNH!