Vädret idag
Moln ibland
19°C
Prognos augusti 17, 2018
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

De bygger integration

Branschen behöver utbildad arbetskraft. Nyanlända behöver jobb. I ett unikt samarbete med kommunen erbjuder nu Erlandsson bygg handfast utbildning och språkträning i skarpt läge på en arbetsplats.

 

– Jag trivs jättebra. Det som är svårt är språket. Vad betyder ”isolering” eller ”gipsplatta”?

Tabor Mussie från Eritrea skrattar med hela ansiktet. Tillsammans med sin handledare Alexander Augustsson från Erlandsson bygg håller han på att gipsa innerväggarna i ett av Ekstas blivande hyreshus på Tölö ängar.

I stället för att bara titta på, är tanken att Tabor så mycket som möjligt ska jobba i skarpt läge.

Det kräver en del av handledaren och byggföretaget.

– Ibland går det lite långsamt och det kan kännas stressigt med tidsplanen. Det gäller för mig att ta det lugnt, säger Alexander.

Tre dagar i veckan är Tabor på byggarbetsplatsen. En dag lär han teori på Elof Lindälv och en dag är det svenskundervisning. Då gäller det att få med sig alla konstiga ord han snappat upp under veckan.

Det går mycket snabbare att lära språket när man har konkret nytta av varje ord.

– Jag lär mig mer och mer. Men om Alexander pratar för fort förstår jag ingenting!

 

Idén till projektet uppstod när Erlandsson var med på ett rundabordssamtal med kommunens olika förvaltningar för att se hur man skulle kunna samarbeta. Sen har det tagit något år att reda ut ansvarsområden och arbetssätt.

Men i höst drog utbildningen på 1,5 år igång med åtta bygglärlingar, och hittills är alla nöjda.

– Det här är bland det roligaste jag gjort, att se engagemanget och hur eleverna snabbt blir bättre och lär sig svenska, säger byggläraren Lars Plessen på Elof Lindälv.

 

Erlandsson byggs vd Markus Brink brinner för projektet.

– Vi behöver ny arbetskraft. Samtidigt vill vi spegla samhället och ta vårt ansvar. Mitt mål är att hälften av eleverna ska bli anställda hos oss när de gått igenom utbildningen. Och peppar, peppar, hittills ser det bra ut.

Byggeleverna är då inte färdiga hantverkare, utan precis som andra som gått igenom en gymnasieutbildning kan de få jobb som lärlingar. För både Tabor och hans lärlingkamrat Anolee Ibrahim från Etiopien känns det redan som en möjlig framtid.

Det som är unikt är vikten Erlandsson och Eksta lägger vid att eleverna/lärlingarna ska få jobba med verkliga arbetsuppgifter, och att det får ta både tid och kraft. Men också det täta samarbetet med skolan, beställaren Eksta och arbetsförmedlingen.

På måndagen var Kungsbackas kommunalråd på plats för att höra hur projektet går. De var mycket nöjda.

– Det här är ett pilotprojekt som vi hoppas kan bli en förebild för andra byggare både i Kungsbacka och resten av landet, säger Ulrika Landergren (L).

 

På bilden Tabor Mussie.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Vad ska ske med Alléskolan?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 17 augusti

Kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

Lördag 18 augusti

Kl 11–16 Vässingsö-dagen i Onsala. Fest för alla åldrar. Historisk vandring, gårdsloppisar, försäljning av lokala produkter och café.
 
Kl 12–15...
Läs Mer

Sommarkampanj!

 

Så här funkar eNH!