Vädret idag
Klart
13°C
Prognos juni 20, 2018
dag
Skurar
18°C
 

Byborna gör gammal väg till ny

När skylt om att vägen över Löftaån i Idala skulle stängas för brorenovering tog Anders Fridén och Peter Andersson saken i egna händer och renoverade upp den gamla igenväxta vägen.

– Tanken var att det skulle bli en traktorväg men det blev så bra, så nu har vi sagt att de som bor här och vill nyttja vägen med personbil under brorenoveringen kan få göra det, säger de två ideella krafterna bakom upprustningen.

 

Sedan i måndags går det inte att köra över bron över Löfta å i Idala. När skylten om renoveringen kom upp innebar detta att bland annat bönderna Anders Fridén och Peter Andersson skulle få köra cirka en mil med traktor för att kunna ta sig mellan sina åkrar i vårbrukstider. Det skulle inte fungera, så de såg till att lösa problemet.

– En dag när jag kom hem såg jag skylten, så jag ringde till Peter och vi bestämde oss för att rusta upp den gamla vägen, säger Anders.

Anders och Peter berättar att det var ett stort ras cirka tolv meter av vägen och den var helt igenväxt. Bitvis var den inte bredare än en meter.

– Vi tog kontakt med en granne, Bert-Olof Olsson, som hade lite sprängsten som vi lade i för att laga raset, berättar Anders.

Peter hyrde hem en grävmaskin och under ett antal ideella timmar förstärkte de vägkanten, fällde lite träd och la på grus.

– Tanken var att det skulle bli en traktorväg men när vi var klara tyckte vi det blev riktigt fint, säger Peter.

 

Ser potential

 

Nu erbjuder man de som påverkas av brorenoveringen att använda vägen som de gjort i ordning.

Men det är bara för personbilar. Inte för lastbilar, bussar eller tung trafik, poängterar de två tydligt.

– Jag skrev på facebook om vad vi hittat på här och folk började höra av sig om att de ville använda vägen. Bertil Semdahl här i Idala sa: ”Jävlar vad bra, här har ni 500”, så vi har väl sagt att det kan vara en bra summa, men vad folk vill sponsra med är bra, säger Anders och Peter fortsätter.

– Vi är två familjejordbruk som gjort det här helt ideellt och vi har absolut inget intresse att göra någon vinst. De pengar vi kan få in går till maskinkostnaden vi hade, resten tänker vi investera i vägen.

Anders och Peter ser stor potential i den charmiga vägen och den vackra gamla valvbron över ån.

– Där nere på den stenen låg kvinnorna i byn och tvätta och där nere är den perfekta stenen att fiska på, säger Anders och pekar ner mot vattnet.

– Vi har pratat med markägaren om att man sedan ska ta ner träd och lyfta fram platsen och göra en platå där man skulle kunna sitta och ta en fika, säger Peter och Anders tillägger med ett leende.

– Eller ha byafest.

Annat de hoppas kunna investera i är ett nytt räcke.

– Vår förhoppning är att vägen ska hållas vid liv och kunna bli lite av en plats folket här tar sig till, säger Anders.

 

Annika Lundby
Annika Lundby Reporter & Familjeredaktör 0300- 52 13 65

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 15 juni

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

kl 15–16.15 Prova på meditation och mjuk Kundaliniyoga på Yogaroom i Kungsbacka....

Läs Mer

Sommarkampanj!