Vädret idag
Molnigt
6°C
Prognos januari 16, 2019
dag
Skurar
6°C
 

Buss 720 het fråga i fullmäktige 

Finns det en särskild attityd i Särö och Kullavik, eller var Miljöpartiets interpellation om situationen med bråk och stök på buss 720 enbart en fråga om klasstänk?  

Åsikterna gick isär under en lång debatt vid tisdagens kommunfullmäktigesammaträde.  

 

Det var i början av mars som Miljöpartiet la en interpellation om situationen på buss 720 och bland annat ställde frågan vad kommunen gjort för att förebygga den sociala oron på och kring linje 720 i Kullavik-Särö samt vem som har och tar ansvaret. Tidpunkten var vältajmad, bara några dagar senare brakade det loss rejält på bussen igen med bråk, fylla och grova förolämpningar mot busschauffören.  

 

 

Talarlistan fylldes stadigt på, en av de första att äntra talarstolen i själva debatten var moderaten Hravn Forsne, som hade ägnat sig åt att gräva ner sig i Miljöpartiet i Kungsbackas tidigare engagemang i trygghetsfrågor.  

– Det finns inga tidigare interpellationer eller motioner, det står inget om det på partiets hemsida och det har inte skrivits om det i tidningarna, sa Forsne och rabblade sedan upp artiklar ur lokalpressen om andra händelser de senaste åren, misshandlar, våldtäkter, folk som hotat med pistolliknande föremål, mordbrand och kidnappning.  

– Då skrev Miljöpartiet inga interpellationer. Men när det kastas ägg i Kullavik, då viner det till och frågan ska upp i fullmäktige. Jag kan bara dra slutsatsen att man vill lägga ett klassperspektiv på det.  

 

Inte oväntat fick Forsne mothugg av Miljöpartiets Maria Losman, som skrivit under interpellationen tillsammans med partikollegan Clas Rosander.  

– Att vi valde att skriva interpellationen om just den här frågan innebär inte att vi tycker att det som händer i andra områden är oviktigt. Men det här är något som har hållit på i decennier och då måste vi våga lyfta upp frågan. Hur mår barn, ungdomar och vuxna där? Det handlar inte om att misskreditera området, jag bor själv där.  

Maria Rasmussen (V), kontrade Hravn Forsnes inlägg med att konstatera att hon inte sökt så mycket på Miljöpartiet och trygghetsfrågor, däremot Miljöpartiet och arbetsmiljö, och kunde konstatera att partiet lyft den typen av frågor flera gånger.  

– Både beteendet på bussen och det som Hravn Forsne nämner är tecken på att något inte står rätt till. Nattvandrarna är jättebra, men kanske borde kommunen också satsa på mer förebyggande åtgärder som fältassistenter, avslutade Maria Rasmussen sitt inlägg.  

Även Ulrika Landergren, (L), slöt upp bakom Maria Losman och Miljöpartiets interpellation.  

– Det är en viktig fråga som Maria ställer. Det finns ett beteende i Särö, Kullavik och vidare upp mot Askim som skiljer sig åt från andra områden, med mycket förstörda busskurer och stenkastning och äggkastning mot bussar och fasader. Vi måste våga lyfta frågan och vi måste prata om och göra något åt den. Det handlar om uppfostran och att ha respekt för varandra. Det är samtal som vi måste ha varje dag.  

 

 

 

 

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 15 januari

kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 12–13.30 Sopplunch i Varlakyrkan. ”Livet efter branden” – om att bli buren genom prövningar. Gunilla och Håkan Gniste. 

kl 12–14 Orgel till lunch med Kenneth Hildor i Släps kyrka. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17.30 Språkcafé på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!