Fler nattvandrande föräldrar och aktiviteter i idrottshallen på helgkvällarna.

Det hoppas ansvarigt kommunalråd Fredrik Hansson (C) ska hjälpa till att få bukt med bråken och skadegörelsen på buss 720.

 

Frågan om att styra om fler värdar till bussen diskuterades, men inget bestämdes.

 

Nu ger sig även kommunen in i situationen med bråken och skadegörelsen på och kring buss 720 till Kullavik.

Efter förrförra helgens stök på bussen, där chauffören bland annat kallades nassesossesvin för att han krävde att de ungdomar som klev på också skulle betala för sig, samt den interpellation om frågan som Miljöpartiet lämnade in ett par dagar tidigare, kallade Fredrik Hansson tidigare i veckan till möte. Med var Magnus Elosfsson, VD KE’s bussar som kör linjen samt berörda tjänstemän. Polisen var inbjuden, men hade inte möjlighet att delta.

– Det var ett bra möte. Bland annat pratade vi om ”Trygghet ombord” som kommunen, KE’s, Nettbus, Västtrafik och polisen drivit sedan 2012 och som också inkluderar trygghetsvärdar två kvällar i månaden på buss 720 och pendeln. Frågan om att styra om fler värdar till bussen diskuterades, men inget bestämdes. De behövs på pendeln också, säger Fredrik Hansson.

Magnus Elofsson har tagit upp utökade biljettkontroller med Västtrafik, som ett sätt att komma till rätta med betalningsoviljan. Västtrafik genomförde utökade kontroller tidigare i vintras efter liknande problem, men har i nuläget inga sådana åtgärder planerade.

 

Under mötet kom man fram till två konkreta åtgärder: föräldraföreningen i Särö skulle kontaktas för att arrangera ett möte för att komma igång med nattvandring i område, så som man gjort i Kullavik i fjol, och man ska se över möjlighet att öppna idrottshallen i Kullavik för aktiviteter på helgkvällarna.

Det finns dock redan nattvandrare i Särö, vilket man nu meddelat Fredrik Hansson.

– Det var ingen av oss som var på mötet som kände till det. Men nu är en kontakt etablerad och det bådar gott för ett bra samarbete, säger Fredrik Hansson.

 

Detta har hänt:

  • Problemen med bråk på och kring buss 720 har pågått under många år, enligt vissa uppgifter i decennier. Det har handlat om stenar och äpplen som kastas mot bussen, för några år sedan användes grön laser. I höstas började ungdomar gå loss med att kasta ägg på bussen och det har varit incidenter där ungdomar på moped och EU-moppe förföljt och cirklat runt bussen. Utöver det stök och bråk inne på bussen, med skadegörelse som eldade säten och stulna nödhammare. Ofta har bråken eskalerat under loven, men som Norra Halland nyligen skrev om, ställdes flera av förrförra helgens turer in efter att ungdomar på bussen kissat och spottat inne i bussen och vräkt ur sig allehanda okvädningsord till föraren, när han krävde att alla skulle betala för sig.

 

Hans Turitz ansvarar för nattvandrarna i Särö tillsammans med Ulrika Hedlund.  Under vinterhalvåret gör man ett uppehåll med nattvandringarna, det är färre unga ute och svårare att få ihop föräldrar.

– Men vi sparkar igång igen om ett par veckor och kör fram till skolavslutningen. Det är klart det vore bra med nattvandring under loven också, men eftersom navet i hela verksamheten är föräldraföreningen i skolan och all kommunikation sker via skolans kanaler i Unikum blir det inte så. Det är också svårt att fylla schemat med nattvandrare som det är, säger Hans Turitz.

 

Även åtgärderna med fler ungdomsaktiviteter ligger i pipeline. Det är däremot oklart hur långt det räcker.  Redan i dag finns det till exempel aktiviteter i idrottshallen i Särö. På fredagskvällarna spelas det till exempel fotboll, men förutom nyanlända är det få som kommer dit.

– Det är klart att det går att ordna med öppet i idrottshallen i Kullavik också. Men det räcker inte att göra enstaka brandkårsutryckningar. Alla måste vara involverade, kommunen, bussbolagen, föräldrarna och polisen. Men där är vi på gång och ska ha ett första möte i nästa vecka, säger Stefan Löfmark, verksamhetschef Ung fritid.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar