Vädret idag
Klart
-3°C
Prognos januari 17, 2019
dag
Moln ibland
-1°C
 

”Blir jävligt grinig över hela situationen”

"Då fick jag besked om att de bara hade ett fåtal akuttider kvar och att de gick inte att boka. De sade till mig att ringa imorgon igen", säger åsabon Martin Hysén.

Artikeln publicerades den 13 januari.

 

Det finns ett fåtal akuttider som snabbt går åt och att boka ett läkarbesök går inte. Situationen på Åsa vårdcentral är under all kritik. Det menar åsabon Martin Hysén.

– Jag blir jävligt grinig över hela situationen, sjuka människor ska få hjälp, säger han.

 

Det var i början av januari som Martin Hysén behövde träffa en läkare och ringde till Åsa vårdcentral under telefontiden. Han fick besked om att han skulle bli uppringd senare samma dag vilket han blev efter några timmar.

– Då fick jag besked om att de bara hade ett fåtal akuttider kvar och att de gick inte att boka. De sade till mig att ringa imorgon igen.

Martin ringde upp dagen därpå och fick då samma besked som tidigare samt en rekommendation om att uppsöka Närakuten i Kungsbacka eller konsultera ”Min doktor” på nätet.  

När Martin sade att han var flexibel och kunde tänka sig att boka en tid som inte var samma dag gick inte det heller.

– Jag jobbar i Göteborg och bor i Åsa. Om man kunde få boka en tid så kan man planera. Varför ska jag sitta och vänta på att jag kanske får en tid till exempel klockan 10? Då blir jag borta från jobbet en halv dag. Och få samma besked nästa dag. Vad kostar inte det läkarbesöket i förlorad inkomst? säger Martin Hysén som påpekar att detta inte är något nytt problem när det gäller vårdcentralen i Åsa.

– Det är ingen idé att vi har en vårdcentral i Åsa om jag ändå blir hänvisad till Kungsbacka.

 

Region Hallands vårdgaranti innebär att en patient ska få träffa en läkare inom sju dagar. Det säger Niklas Liljeroth som är verksamhetschef för närsjukvården område Kungsbacka. Han  menar att situationen i Åsa delvis beror på två vakanta läkartjänster.

 

– Jag förstår frustrationen som patienterna känner och tar det på största allvar. Just nu håller vi på att rekrytera för att klara bemanningen och hoppas vara klara med det under tidig vår.

 

Grundbemanningen på Åsa vårdcentral är enligt Liljeroth fem specialistläkare. För tillfället finns en vakant tjänst som specialistläkare och en läkare som snart går i pension.  

Varför tar ni inte in vikarier?

– Det gör vi men som situationen ser ut är det svårt att rekrytera. I Kungsbacka är vi priviligierade som har Närakuten och dit kan vi också hänvisa. Vi har också ”Min doktor”.

Inom 14 dagar hoppas verksamhetschefen ha löst den mest akuta situationen på vårdcentralen.

– Jag har tillsammans med vårdcentralchefen tittat på arbetsfördelningen och arbetssättet på Åsa vårdcentral. Vi har sett över om vi kan frigöra tid genom att disponera om scheman och andra lösningar som att en distriktsköterska kunde möta upp patienten med en konsultativ läkare i bakgrunden. Det är viktigt patienten får fäste för de frågor man söker för och får en vårdcentralstid. Det är inte alltid så att man behöver träffa en doktor. Det kanske är så att patienten istället behöver träffa en sjuksköterska, kurator eller en sjukgymnast.

 

När det gäller svårigheten att få boka en icke akut läkartid beror det också på den rådande situationen med bristen på läkare, menar Niklas Liljeroth.

– Vi har en väntelista som vi arbetar med och den påverkas negativt när vi har vakanser. Det  blir en ond cirkel och den arbetar vi för att bryta.

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 15 januari

kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 12–13.30 Sopplunch i Varlakyrkan. ”Livet efter branden” – om att bli buren genom prövningar. Gunilla och Håkan Gniste. 

kl 12–14 Orgel till lunch med Kenneth Hildor i Släps kyrka. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17.30 Språkcafé på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!