Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos oktober 23, 2017
dag
Mestadels molnigt
8°C
 

  Björnfrossan spred sig

  En björn vandrar runt Skärsjön och östra Kungsbacka! Det ryktet spred sig i helgen sedan en björnfilm lagts ut på Facebook.

  Men bilderna var tagna i Dalarna.

   

  Bilden på en björn som påstods finnas i skogarna runt Skärsjön öster om Fjärås spreds snabbt i helgen, och många blev oroliga. Vågar man ut i skogen? Var hästarna säkra i hagen?

  – Jag fick ett samtal i fredags om bilden, och kunde bara svara att vi inte hade vetskap om någon björn. Men vi måste ju lyssna på allmänheten säger Kill Persson.

  Men så småningom stod det klart att bilden inte alls var tagen här utan i Dalarna. Fotografen själv skrev i Facebookgruppen Brottsplats Kungsbacka:

  ”Jag vill klargöra ang björnbilden som cirkulerar på sms och på fb. Det är jag som tagit bilden på björnen i Långshyttan i Dalarna. Jag tycker att det är jättetrist att min bild är kopierad för att sprida rykten och att dessutom dra in länsstyrelsen helt i onödan. Hoppas att ryktet i Kungsbacka lägger sig nu och att det lugnar sig.”

  Det skapade å andra sidan ilska bland de som låtit lura sig.

  ” Jag bara undrar vad är vitsen att skrämma upp folk att vilja undvika skog och mark och anmäla länsstyrelse och hela konkarongen...? Vad blir nästa grej undrar jag? Ett bombhot? För det är en kul grej?”

  Men det är klart, med alla vargobservationer är det inte lätt att veta vad man ska tro. Fast björnar är sällan ute och vandrar, berättar Kill Persson.

  – Nej, de är inte som vargar och lodjur som rör sig långa sträckor. Vad jag vet finns inte björnen längre söderut än norra Värmland. I Halland har den inte funnits permanent sedan senmedeltiden.

  Men faktum är att en björn fångades på bild i Halland 2010. Det kunde Hallandsposten rapportera. Den gången verkade i alla fall en ung björnhanne ha bestämt sig för att testa klimatet söderut.

  Så även om det verkar extremt ovanligt, kan man aldrig säkert veta vem som lufsar där i skogen.

  Kristian Alm
  Reporter 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  NYHETER

   ANNONS

   TYCK TILL:

   Vilka vinterdäck föredrar du?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERMer >>

   Lämna ditt bidrag till Det händer här!

   Fredag 20 oktober

   kl 7.30-09.30 Filmfrukost i Facklan. Tema: inre hållbarhet. 

   kl 9–12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 9–12 Småbarnsrytmik på Fyren. För barn 2–4 år kl 9–9.45 (småsyskon är välkomna), för barn 1–2 år kl 10–10.45, för barn 6–12 månader kl 11–11.30, för barn 0–6 månader kl  11.30–12.

   kl...

   Läs Mer