Vädret idag
Mestadels molnigt
18°C
Prognos juli 19, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
22°C
 

Bilen har ordet

I dag, fredag den 28 oktober, är det Bilens Dag och då ger jag ordet till min käre fyrhjulte vän för att berätta om hur det är att vara bil här i Kungsbacka.
”Jag trivs på det hela taget bra i Kungsbacka och har det tryggt med egen fri parkeringsplats alldeles intill mina användare. Men jag vet att alla inte har det  lika bra. Vad jag förstår pågår det näst intill hetsjakt på oss bilar med krav på boendeparkeringskort, när avgiftsparkeringar dyker upp på fler och fler gator. Det märker även jag, när jag är ute och kör. Begränsningar och avgifter nästan överallt. Jag kan förstå att trafiken behöver regleras men förstår inte logiken i hur det görs.

Glad blev jag härom året, när jag plötsligt fick användning för den fina p-skiva jag för länge sedan fick på semester i Danmark. Den fungerar ganska bra i centrum men gäller för allt för kort tid, om parkeringen används för bio- eller restaurangbesök. Och så är det märklig prioritering att det är gratis att parkera för shopping och besök på Systemet men inte för idrott, biblioteks- och teaterbesök eller för att bo. 

Snurrigt värre. Snurrig kan också jag bli, när jag kör på Varlavägen, där det nästan har gått inflation i rondeller. Underligt att så många byggs där och ingen vid stationen, där en verkligen behövs för att trafiken ska flyta bra. Förbättring önskar jag också på Tölö tvärled, där sikten är dålig, vägbelysningen så låg att den förväxlas med billyktorna och genom spegling i plexiglas på kvällstid skapar total förvirring om vilka lyktor som är vilka. Jag gillar heller inte hastighetsbegränsningarna, som infördes för några år sedan. De har onödigt stor variation och verkar vara skrivbordsprodukter med mer hänsyn till kartan än till hur det ser ut i verkligheten. 

En del är naturligtvis också bra här i Kungsbacka. Gott om platser för att få tag på bränsle av alla slag, fina verkstäder, om man skulle bli krasslig och när jag inte vill följa med på resa finns det numera många parkeringsplatser för pendling hos mig i Hede. Lätt är det också att komma ut på motorvägen om man känner för att ge sig ut och resa. Lite knivigare är det för dem som är på väg hit. Till norra och södra Kungsbacka är avfarterna väl skyltade, men något om hur man kommer till centrum är konstigt nog inte utmärkt på motorvägen.
Framtiden här ser inte helt mörk ut. En stor skylt vid Varlavägen vänder sig till sökare efter parkeringsplats och lugnar med att fler kommer att finnas ... 2018. Lite länge att vänta, men det blir nog fint i det utlovade färgsprakande parkeringshuset.

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!