Vädret idag
Delvis molnigt med skurar
9°C
Prognos april 25, 2018
dag
Mestadels molnigt med skurar
11°C
 

Bekämpning pågår

Den giftiga jättelokan har slagit rot vid badplatsen Röda holme och på andra håll i kommunen. Och bekämpningen är svår – ingen dans på rosor.

 

– Vi började redan i mars i år med att göra rotkapningar på jättelokan i Röda holme, i hopp om att den inte skulle sprida sig, vilket den gjorde ändå. Vi testad även att använda hetånga och knipsa av blomställningarna utan vidare framgång. Jättelokan sprider sig fort och vi ska tillbaka till Röda holme, då vi har fått tips om att den blommar igen, säger Solveig Gunnarsson, landskapsingenjör på Teknik, trafik och park.

 

Kungsbacka kommun har fått ett LONA-bidrag från länsstyrelsen på 131 000 kronor för att kunna bekämpa jättelokan. Bidraget går till inventering, rapportering, information och rådgivning till drabbade markägare samt ett system som ska göra det lättare för allmänheten att rapportera in var de har sett växten.

 

Jättelokan hör till familjen flockblommiga växter och innehåller en giftig växtsaft som i kontakt med huden och direkt solljus kan orsaka svåra brännskador. Jordbruksverket har klassat jätteloka som en invasiv art. Det betyder att växten ska bekämpas av markägaren, kommunens uppgift är att bekämpa jättelokan på kommunal mark. För att bekämpning ska lyckas är det viktigt att det också görs på privat mark. Skulle markägaren i värsta fall inte göra något åt växten, kan Jordbruksverket bestämma att markägaren måste bekämpade den.

På badplatsen Röda holme har kommunen valt att göra ett undantag och åtagit sig att bekämpa trots att det är privat mark då det är en badplats där människor vistas.

 

– Vår främsta uppgift är att erbjuda rådgivning på hur de ska gå till väga för att få bort växten utifrån vår bekämpningsplan. Röda holme är privatägd mark men eftersom vi har toaletter där och redan påbörjat bekämpningen så vill vi inte sluta och kommer i sommar sätta upp varningsskyltar, säger Solveig Gunnarsson.

 

Bekämpningsmedel är något som kommunen inte gärna använder då giftet som används samlas i marken. Man riskerar därför att få gift i grundvattnet och slutligen i det vattnet vi dricker.

 

– När det kommer till jättelokan räcker det inte att man enbart besprutar en gång, utan man måste göra det titt som tätt. För att få bespruta krävs även ett tillstånd och området som besprutas kommer att spärras av under en längre period. Vi får därför hålla oss till Kungsbackas försiktighetsprincip, att bespruta jättelokan kan innebära att giftet blir farligare än själva plantan. Därför satsar vi på mekanisk bekämpning, säger Solveig.

 

 

Casper Sewerin
Casper Sewerin Reporter 0300-101 75 reporter@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Parkeringstiden sänks från två timmar till en i innerstaden. Bra eller dåligt?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se