Vädret idag
Molnigt
10°C
Prognos oktober 19, 2018
dag
Delvis soligt
12°C
 

  Askebrand flyttar hem och går vidare

  Thomas Askebrand flyttar hem och byter en rödblå historia mot en annan.
  Är det Åsabon som ska få Örgryte IS att lyfta?

  FOTBOLL. Förlängningen på Gamla Ullevi gick in i sitt slutskede. Örgryte IS hade vänt 0–1 till 2–1 och dragit kvalmötet till förlängning. I potten vilade en plats i nästa års superettan.
  75 kilometer söderut gick Thomas Askebrand runt tillsammans med dottern Tilda på en gymnasieskola i Varberg som hade öppet hus inför stundande gymnasieval.
  Thomas Askebrand kastades mellan hopp och förtvivlan. När beskedet att Blekingelaget tagit ledningen var han nere i dalen.
  – Då mådde man inte så bra. Själva situationen var jobbig eftersom man inte kunde påverka den.

  Hakeem Araba fläkte sig till slut fram på ett inlägg och skarvade kvar Öis i näst högsta serien.
  – Jag vet inte man kan beskriva det. Det var en lättnad och samtidigt en enorm glädje. Det är i den serien man vill vara man vill inte ner i ettan. I en så anrik förening som Öis finns det möjligheter.

  Efteråt damp det drösvis med mejl, sms och facebookinlägg hos Askebrand, de kom från Östersupportrar.
  – Det var många Österanhängare som var Öisare för en dag. Det värmde i hjärtat att de brydde sig för något som inte var deras lag.

  Det var först när kvalet var avklarat för Göteborgsklubben som de offentliggjorde att Thomas Askebrand ska leda klubben 2018 (kontraktet är skrivet 2+1 år). Han lämnar en historisk storklubb i Sverige – Östers IF med fyra SM-guld för att ta över en annan rödblå klubb med ett digert prisskåp – Örgryte IS stoltserar med tolv vunna guld.
  – Jag kan jämföra Öis och öster med varandra med tanke på SM-gulden och hur det har gått de senaste åren. Det är en likartad situation och det finns likartade möjligheter.

  Båda har varit nere i division 1 och vänt. Nu återfinns de båda i superettan men blickarna sneglar uppåt. Men det lär knappast bli en autostrada.
  – Serien är så otroligt tuff. Jag tror inte många förstår hur tuff den är. I allsvenskan är det lag som halkar efter och i ettan är det olika skikt. I superettan är det 30 tuffa omgångar, där nästan alla lag har likartade möjligheter. Alla lag får ihop bra trupper. Det gäller att vara påläst och beredd, det krävs ett hårt arbete. 

  Vad vill du föra in i Örgryte IS?
  – Lite grann samma sak som i Öster. Att man får lugn och ro där man får ha samma människor och spelare så att det blir en kontinuitet. Titta hur det var när jag var i Falkenberg, där hade vi det och vi stod upp för varandra. Med en kontinuitet kan man få upp trovärdigheten.

  Just lugn och ro känns svårare att få i Örgryte än sig i Varbergs Bois.
  – Det är klart att det är. Det är en bransch som är resultatfixerad men jag tror ibland att man måste lyfta på blicken och ha is i magen för att se att det kan ta tid. Det är inte klubbmärket som spelar matcher utan spelarna och de är inte mer än människor. Det är tuffare krav i en storstadsklubb. 

  Vad krävs för att ni ska lyfta?
  – Tittar man på ren fakta så gjorde de för lite mål och släppte in för många. Det blir i slutändan en helhetsfråga. Vi måste bygga en bra defensiv och en bra offensiv, de två går hand i hand.

  Varför fastnade du för Öis?
  – Det var några klubbar som hörde av sig. Det jag gillade var att stommen som finns där känns spännande. Det finns också en bra ledarorganisation med Dime Jankulovski och Roger Nordström, två människor som jag trivs med och så finns Sören Börjesson. Spelarna som är tänkta att vara kvar är en bra grund.

  I och med flytten från Öster till Örgryte innebär det nu att hemmet i Åsa är hans fasta punkt i vardagen – pendlandet till Växjö är över.
  – Det känns fantastiskt att bli en familjemedlem igen. När man sitter ensam fem, sex dagar i veckan medan familjen hemma gör sina grejer så hamnar man vid sidan av. Det känns bra att få vara delaktig i vardagen igen.

  Officiellt tillträder han först efter årsskiftet. Men det är en trupp som ska byggas, vilket är ett likamedstecken med en glödhet mobil.
  – Den laddas jäkligt mycket. Det är nog tio gånger per dag, men det kan ha att göra med att den troligtvis håller på att dö.
  2018 väntar den nya utmaningen – förhoppningsvis med en ny mobil.

  Christian Johansson
  Reporter christian.johansson@norrahalland.se 0300 52 13 68

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   TYCK TILL:

   Tycker du att det är obehagligt att vara ute i skogen under jakt?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Fredag 19 oktober

   kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 10.30 Minibio i Sagogrottan på Fyren för barn 2–4 år, kl 11 för barn 4–6 år.

   kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

   kl 17–18.30 Prova på bollek i Lindälvshallen. För alla åldrar. 

   kl 19 Quiz-kväll på Nyfiket i Frillesås. 

   kl 19.30–22 Ljuva 60-tal. Nostalgiafton med Biggo Music...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!