Vädret idag
Mestadels klart
20°C
Prognos maj 25, 2018
dag
Soligt
22°C
 

Äntligen hemester!

Många amerikaner är hemkära och lämnar aldrig den stat de bor i. Flera av dem är riktigt bra på att semestra hemma. Jag har låtit mig inspireras av det och bad vänner och bekanta komma med tips på var man turistar med barn i Kungsbackaområdet. Norra Hallands bilaga ”Sommartidningen” har också kommit till pass.

Förslagen på hemester (hemma-semester) kommer att resultera i flera somriga dagsutflykter. Särö Västerskog är en pärla där jag känner varje träd sedan barnsben tack vare Mulleskolan. Här finns långgrunda Snäckestrand där man kan fynda allt från utrikiska ostron till gigantiska flintstenar. 

Kattegattleden har mycket att erbjuda och på delar av den kommer vi att cykla Onsalahalvön runt. Till barnens förtret blir det några stopp på loppisar. Det finns en vid Lerkilskrysset och jag, som ännu inte har besökt Mariedals lanthandel, vill göra det också. En lagom belöning till barnen för visat tålamod blir ett stopp på Jönssons konditori i Gottskär innan vi tar oss till Utholmen eller Kreugers strand för ett dopp i det blå. Kanske provar vi Gottskär minigolf också.

Vi kommer ta bussen till Sätila. Där ska finnas en fantastisk strand vid Lygnern med kanoter att hyra. Några dagar i veckan går det eldrivna ångfartyget Isa af Lygnern antingen sjön runt eller till det omtalade Ramhultafallet, där vi aldrig ännu varit. Vi kommer också besöka Fjärås Bräcka, som bildades för ungefär 13 000 år sedan, och som bjuder vandrare en magnifik vy över både sjö och hav. Vi får nog med oss barnen på 3,5 km-leden genom att utlova framtida chokladfrukost på Skårs gård.  

Det får bli en gårdsbutiksturné i sommar också. Vi har kört förbi många av dem, men aldrig handlat. Köttet på grillen kan få lov att vara ekologiskt från Naturgården i Bröndome eller Kravmärkt lamm från Lindholmens gård i Vallda. Äggen kan få komma från boden nära Vallda trekant och grönsakerna från Mariebergs gårdsbutik i Fjärås – de har tydligen mycket mer än bara pepparrot. Sedan innan vet jag att Christells handelsträdgård i Vallda ibland säljer jordgubbar och de är galet goda.

Och när vi äter så gott i sommar känns det extra rätt att ta familjen till en utegympa i Kungsbacka. Friskis & Svettis kör två pass i veckan och det kostar bara svett att vara med. Lika roligt för vuxna som barn. 

Ett besök på Onsala Rymdobservatorium hade varit toppen, men det är tyvärr bara öppet för allmänheten typ på morsdag, så jag får väl ta och önska mig det i present nästa år. Andra bra förslag som strömmat in är att ta båt till Nidingen, paddla havskajak i Gottskär, besöka Tjolöholms slott, vandra i Sandsjöbacka och vada ut till en osandig ö utanför Vallda Sandö. Har du fler hemestertips? Låt mig höra! 

Ulrika Wahlström
Bor i Vallda med man, barn och fågel. Heltidsarbetande marknadsförare med ambition att någon gång ge ut en roman. Har mycket spring i benen och vill få hela kommunen att lysa upp så att jag kan springa i tid och otid. Älskar när folk öppnar dörrar!

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Badar du helst i hav, sjö eller pool?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 25 maj

kl 9–12 Öppen förskola i Onsala församlingshem.  

Kl 9–12 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

Kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. Lunch kl 11.30–13. Ekologiskt, fairtrade & hemlagat. 

kl 14–17.30 After school. Prova på olika aktiviteter i Elektronens lokaler. Café, scen, dj-rum, media- och...

Läs Mer