Vädret idag
Soligt
17°C
Prognos juni 27, 2019
dag
Mestadels soligt
22°C
 

Ansvarslös och empatilös migrationspolitik

DEBATT

Emanuel Forsell (M), Marianne Pleijel (M), Gunilla Apler (M) och Carl-Johan Aurell (M)

Nämnden för gymnasie- och vuxenutbildning

 

I praktiken ligger den största andelen i den här gruppen betydligt längre bort från arbetsmarknaden än fyra år.

 

Med regeringssamarbetet som gisslan har nu Miljöpartiet tvingat med Socialdemokraterna på en uppgörelse där vårt asylrättsliga regelverk kastats rakt ner i papperskorgen.

Det är en uppgörelse som innebär att personer som fullständigt saknar skyddsskäl, och därmed borde återvända till sina hemländer, nu i stället skall ges fyraåriga uppehållstillstånd utan krav på sakskäl.

Detta motiveras med att man skall ges möjlighet till gymnasieexamen och arbetsmarknadsetablering, men det är ett svepskäl utan verklighetsförankring. 

I praktiken ligger den största andelen i den här gruppen betydligt längre bort från arbetsmarknaden än fyra år.

Vi moderater menar att detta är ett ansvarslöst, empatilöst och dessutom kortsiktigt sätt att bedriva migrationspolitik på. Vinnarna på en sådan politik är de människor som utnyttjat vårt asylsystem, ljugit om sin ålder och negligerat våra lagar. Förlorarna är de asylsökande som följt dem.

Det här är inte ett anständigt sätt att bedriva politik på.

Lag och ordning måste gälla, både nu och i framtiden. Asylsystem och asylrätt skall bygga på rättssäkerhet och inte vara slagträ i en svag regerings interna konflikter. Vilka signaler skickar vi till omvärlden om vi inte ens kan stå upp för våra egna lagar? Det är hög tid att förnuft och kompetens återigen blir ledord på regeringskansliet. En förutsättning för det är den nuvarande rödgröna röran byts ut 2018.

 

Redaktionen
redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

2 comments

 1. Eva Hed
  februari 27th, 2018 13:56

  Verklighetsfrånvända är ett epitet som politiker ofta får bära. Det var just detta ord som slog mig när jag läste några Kungsbackamoderaters inlägg ”Ansvarslös och empatilös migrationspolitik”.

  Debattörerna tycker att ”Asylsystem och asylrätt skall bygga på rättssäkerhet…” Det är just rättssäkerheten i asylprocessen som ifrågasätts vad gäller dessa ungdomar. Metoder vid åldersbestämningar som andra experter på området, både i och utanför Sverige, förkastar, en enskild handläggare som avgör 83 ärenden på en månad etc. De skriver vidare ”personer som fullständigt saknar skyddsskäl”, de flesta av de ungdomar som avses är från Afghanistan, det näst farligaste landet i världen att vistas i. Svenska UD avråder från resor dit och nu i dagarna kom det första bekräftade dödsfallet hos en ensamkommande som hade avvisats från Sverige. Han dog på en gata i Kabul.

  De anser också att ”Vinnarna på en sådan politik är de människor som utnyttjat vårt asylsystem, ljugit om sin ålder och negligerat våra lagar.” I 20 år har jag arbetat med nyanlända ungdomar på gymnasiet i Kungsbacka och jag känner inte igen den här beskrivningen av dessa ungdomar. Nej, tvärtom, de är mycket studiemotiverade och har ett otroligt driv. Yttrandet ”I praktiken ligger den största andelen i den här gruppen betydligt längre bort från arbetsmarknaden än fyra år.” stämmer inte. Vi har många som blir behöriga till gymnasiet nu i höst.

  Kan inte Kungsbacka följa en av sina grundpelare ”Tänk nytt!” ? Låt dessa ungdomar stanna, gå på gymnasiet och sedan ut i arbetslivet och betala skatt. Det blir en win-win-situation för både dem och oss och Kungsbacka kan tvätta bort stämpeln ”kommunen som inte tog emot flyktingar under flera år”.

  Reply

  • Kristian Alm
   februari 27th, 2018 14:34

   Hej! Kan vi använda din text som insändare i tidningen?

   Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 25 juni

Kl 10.30 Dramatiserad barnvisning på Tjolöholms slott. 

Kl 12–13.30 Tisdags-träff i Varlakyrkan. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

Kl 19-20 Sommargympa på gräsmattan bakom församlingshemmet vid Onsala kyrka, oavsett väder. Arr: Onsala gymnastikförening och Onsala församling.

Onsdag 26 juni

Kl 11–12.30 Senior i Kungsbacka/träffpunkterna anordnar bingo på Mötesplats...

Läs Mer

Så här funkar eNH!