Vädret idag
Mestadels soligt
15°C
Prognos juni 22, 2018
dag
Moln ibland
17°C
 

Ännu en ung man häktad för inblandning i rån

En 18-årig man har häktats misstänkt för ett rånförsök i Kungsbacka och ett grovt rån i Göteborg. Åklagarens teori är att han har genomfört brotten tillsammans med två sedan tidigare misstänka 17-åringar.

 

I januari inträffade en rad olika rån i Kungsbacka kommun. En 17-åring skriven på en adress i kommunen greps i slutet av januari och har sedan dess suttit häktad misstänkt för totalt fem olika rån och rånförsök, bland annat mot ett gatukök i Hede och godisbutiken Lollipop i Åsa. Han misstänks dessutom ha varit med och genomfört ett grovt rån mot en servicebutik på Spåntorget i Göteborg. Samma dag som det rånet ska han ha försökt råna en butik i Kungsbacka.

 

En annan 17-årig, också skriven på en adress i kommunen, är misstänkt för rånet mot godisbutiken, rånet i Göteborg en dryg vecka senare samt rånförsöket mot en butik i Kungsbacka. Han satt inlåst en månad, men är sedan förra veckan placerad på ett Sis-boende. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

Nu har en tredje man, en 18-åring från Göteborg, tillkommit i utredningen. Han häktades för en vecka sedan av Varbergs tingsrätt och ska enligt åklagaren vara inblandad i rånförsöket i Kungsbacka samt det grova rånet i Göteborg. 18-åringen själv nekar till brott.

– Misstankarna mot honom har funnits sedan tidigare utifrån bland annat övervakningsfilm, men bevisningen har inte varit tillräckligt stark för att agera mot honom. Det som har varit avgörande nu är telefonpositionering och telefontrafik, berättar kammaråklagare Jon Lindahl.

Kan det komma ytterligare gripanden?

– Jag kan inte utesluta det.

– Det finns fler misstänkta i målet, men det är de här tre som det är starkast misstankar mot, säger Jon Lindahl.

 

Enligt Jon Lindahl är bevisläget fortsatt gott och brottsmisstankarna har stärkts, bland annat på grund av analyser av de iblandades telefonpositioneringar. Det är ännu oklart när åtal kommer att väckas. För att 17-åringen som blev först att gripas ska kunna hållas fortsatt inlåst krävs synnerliga skäl:

 

– När någon är 17 år är häktning en sista utväg. Man måste titta på vad det handlar om för brott och vilka skäl det finns för häktning, i det här fallet väger det tyngst att det finns en risk att han förstör utredningen på fri fot. Men ju längre utredningen fortsätter, desto svagare blir det skälet, så man måste hela tiden ompröva och bedöma häktningsskälen som åklagare. Det är särskilt viktigt när det gäller ungdomar, säger Jon Lindahl.

 

 

Skaffa den digitala versionen av Norra Hallands papperstidning här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!