Vädret idag
Soligt
-1°C
Prognos mars 20, 2018
dag
Mestadels soligt
4°C
 

Ännu en ung man häktad för inblandning i rån

En 18-årig man har häktats misstänkt för ett rånförsök i Kungsbacka och ett grovt rån i Göteborg. Åklagarens teori är att han har genomfört brotten tillsammans med två sedan tidigare misstänka 17-åringar.

 

I januari inträffade en rad olika rån i Kungsbacka kommun. En 17-åring skriven på en adress i kommunen greps i slutet av januari och har sedan dess suttit häktad misstänkt för totalt fem olika rån och rånförsök, bland annat mot ett gatukök i Hede och godisbutiken Lollipop i Åsa. Han misstänks dessutom ha varit med och genomfört ett grovt rån mot en servicebutik på Spåntorget i Göteborg. Samma dag som det rånet ska han ha försökt råna en butik i Kungsbacka.

 

En annan 17-årig, också skriven på en adress i kommunen, är misstänkt för rånet mot godisbutiken, rånet i Göteborg en dryg vecka senare samt rånförsöket mot en butik i Kungsbacka. Han satt inlåst en månad, men är sedan förra veckan placerad på ett Sis-boende. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

Nu har en tredje man, en 18-åring från Göteborg, tillkommit i utredningen. Han häktades för en vecka sedan av Varbergs tingsrätt och ska enligt åklagaren vara inblandad i rånförsöket i Kungsbacka samt det grova rånet i Göteborg. 18-åringen själv nekar till brott.

– Misstankarna mot honom har funnits sedan tidigare utifrån bland annat övervakningsfilm, men bevisningen har inte varit tillräckligt stark för att agera mot honom. Det som har varit avgörande nu är telefonpositionering och telefontrafik, berättar kammaråklagare Jon Lindahl.

Kan det komma ytterligare gripanden?

– Jag kan inte utesluta det.

– Det finns fler misstänkta i målet, men det är de här tre som det är starkast misstankar mot, säger Jon Lindahl.

 

Enligt Jon Lindahl är bevisläget fortsatt gott och brottsmisstankarna har stärkts, bland annat på grund av analyser av de iblandades telefonpositioneringar. Det är ännu oklart när åtal kommer att väckas. För att 17-åringen som blev först att gripas ska kunna hållas fortsatt inlåst krävs synnerliga skäl:

 

– När någon är 17 år är häktning en sista utväg. Man måste titta på vad det handlar om för brott och vilka skäl det finns för häktning, i det här fallet väger det tyngst att det finns en risk att han förstör utredningen på fri fot. Men ju längre utredningen fortsätter, desto svagare blir det skälet, så man måste hela tiden ompröva och bedöma häktningsskälen som åklagare. Det är särskilt viktigt när det gäller ungdomar, säger Jon Lindahl.

 

 

Skaffa den digitala versionen av Norra Hallands papperstidning här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 60

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kokain är vanligare i Kungsbacka. Borde polisen prioritera knarkjakten mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 16 mars

kl 9–12 Öppen förskola i Onsala församlingshem.  

Kl 9–12 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0–5 år i vuxens sällskap. 

Kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. Lunch serveras kl 11.30–13. Ekologiskt, fairtrade & hemlagat.

kl 12.15–13 Pianotrio lunchkonsert i Snäckan i kulturhuset Fyren. Tre unga musiker,...

Läs Mer