Vädret idag
Klart
13°C
Prognos juni 20, 2018
dag
Skurar
18°C
 

”Alternativt får man lägga ner”

ELITIDROTT. I höstas träffade förvaltningschefen för Kultur och fritid, Linus Kron, klubbarna HK Aranäs, Frillesås BK, Hanhals Kings och Kungsbacka DFF för att prata om framtiden. Stefan Friberg, klubbchef i Kungsbacka DFF, slår sig ner på Kungsbacka torg.

Han andas in, sedan är det som att orden inte tar slut.

– Fortsätter det såhär kommer det inte att finnas elitidrott här om 5-10 år.

I Kungsbacka lyfts bredden ofta fram. Klubbchefen pekar på att den grundläggande förståelsen saknas.

– Bredd- och elitföreningar är två helt olika saker.

I Kungsbacka finns inget elitbidrag som exempelvis KDFF:s Hallandskonkurrent IF Böljan får på 300 000 kronor av Falkenbergs kommun.

Vad säger du om att alla kommunens föreningar ska behandlas lika?

– Alla verksamheter är olika. Om vi tar simhallen som byggs, ska man då bygga en simhall i Fjärås för att det är lika?Kungsbacka DFF blickar mot Allsvenskan, deras hemmaplan Tingbergsvallen lever inte upp till de kraven. Friberg menar att den inte ens klarar kraven för deras verksamhet i dag.

– Det saknas belysning så vi kan inte spela där hela säsongen. Det finns inte heller belysning så vi kan träna på gräs. Sedan har den begränsade möjligheter för oss att sälja in till sponsorer. Det finns ett staket, där vi började sälja in skyltar.

Friberg anser att det finns ett stort missförstånd, att bredd- och elit inte hör samman.

– En elit driver fram en bredd. Elitidrott ger en upplevelse och skapar förebilder vilket inspirerar. Det gör att man ser att det finns en möjlighet att nå någonstans, säger han och fortsätter:

– Egentligen var det ett självmål att starta elitidrott här så som det är. Det måste ske en förändring, alternativt får man lägga ner elitverksamheten här.

Då tycker han ändå inte att Kungsbacka DFF har det värst.

– Jag mår illa när jag ser Aranäs. De får ta emot sponsorer i ett skyddsrum. De har en klocka som inte fungerar när det är tv-matcher. Är vi stolta över att visa upp det?


Tidigare under 2017 öppnade ordföranden i HK Aranäs Rickard Eriksson dörren till deras vip-rum där mat serveras till sponsorer i samband med matcher. HK Aranäs är under press. Nästa säsong är den sista i saneringsplanen. Vid bokslutet i fjol var det negativa kapitalet minus 1,6 miljoner.

– Vi går plus nu, så i den meningen är vi välmående, men vi behöver beta av det negativa kapitalet för att få spela i Handbollsligan, säger Eriksson.

Rickard Eriksson och Pelle Linders.


Klubbens intäkter till elitverksamheten består av två ben: matchevenemang och sponsorer. Aranäshallen är inte godkänt för spel i högsta serien utan klubben har fått en dispens.

– I dagsläget har vi svårt att få folk att betala mer för att sätta sig på en träbänk där vi kan servera kaffe och varmkorv.

På sponsorsidan har klubben satsat. Pelle Linders sitter intill vip-rummet, han anställdes på en heltidstjänst som marknadsansvarig. I januari skrev klubben en skrivelse om att göra en tillbyggnation på deras kansli.

– Vi behöver få ett bättre vip-rum för att på ett seriöst sätt kunna samarbeta med partners, så att vi kan utveckla det och sedan dra in mer pengar, sa Eriksson då.

Hur mycket stör lokalerna ditt arbete?

- Klart som fan att om vi hade haft en restaurang med stora och fina konferensrum och inte i en bunker, så hade våra största partners kanske hellre tagit kunder och leverantörer till Aranäshallen istället för till Scandinavium och Frölunda, säger Pelle Linders.

Tiden när företag sponsrade utan att få en motprestation är nästintill borta, menar han.

– Vi har gjort så bra vi kan utifrån lokalerna som finns.


HK Aranäs precis har säkrat ett nytt kontrakt i Handbollsligan och den jublande hemmapubliken har lämnat Aranäshallen när Rickard Eriksson slår sig ner. Han har inte bara glädjekänslor i kroppen. Ingenting har hänt angående vip-rummet, och det viktigaste för dem är att något sker.

HK Aranäs är medvetna om att en ny arena är många år bort - det handlar om tiden fram till dess. Under den gångna säsongen gjorde klubben ett plusresultat på 560 000 kronor.

– Det var bra, det är enligt plan, säger ordföranden.

Med ett år kvar av saneringsplanen är det negativa kapitalet kvar.

– Vi har visat att vi här hemma i högsta serien och vi vill dra in pengarna på egen hand, men vi får inte förutsättningarna, säger Rickard Eriksson.

Christian Johansson
Reporter christian.johansson@norrahalland.se 0300 52 13 68

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tid & PlatsLäs mer >>

 

TORSDAG 21 JUNI 

19.00. IFK Fjärås herr A - IF Norvalla, Div. 4 Halland, Ögärdets IP

 

LÖRDAG 30 JUNI 

15.00. IFK Fjärås herr A - Genevad/Veinge IF, Div. 4 Halland, Ögärdets IP

 

LÖRDAG 4 AUGUSTI 

15.00. IFK Fjärås herr A - Tölö IF, Div. 4 Halland, Ögärdets IP

 

LÖRDAG 25 AUGUSTI 

12.00. IFK Fjärås Dam A - Kindaholms FF, Div. 2 Västra Götaland, Ögärdets IP

 

LÖRDAG 25 AUGUSTI

15.00. IFK Fjärås...

Läs Mer

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera