Vädret idag
Mestadels molnigt
6°C
Prognos april 23, 2018
dag
Regn
12°C
 

Allvarliga datorproblem anmäls till IVO

Problemen med det bristfälliga IT-systemet på Vård och omsorg samt Individ och familjeomsorg framstår som allt allvarligare. Det finns risk både att insatser missas och man inte får fram journaluppgifter. Nu anmäls driftsstörningarna enligt både Lex Sarah och Lex Maria.

 


Förvaltningarna Individ & Familjeomsorg och Vård & Omsorg arbetar i IT-systemet Combine. Individ & Familjeomsorg har arbetat i systemet i knappt ett år medan Vård & Omsorg arbetat i det i ett par månader. Verksamhetssystemet Combine har drabbats av återkommande driftstörningar sedan verksamheterna började arbeta i systemet. Orsaken till driftsstörningarna ligger hos företaget Pulsen, som är leverantör av systemet.

Driftsstörningarna leder till en osäker tillgång till journaluppgifter men också ett osäkert flöde av insatser. Störningarna är nu så omfattande att förvaltningen för Vård och Omsorg anmäler händelsen enligt Lex Maria till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO. Dessutom gör båda förvaltningarna varsin anmälan enligt Lex Sarah.

– Vi är fullt medvetna om de risker som finns och vi arbetar utifrån handlingsplaner som vi tagit fram så att ingenting missas, säger Lillemor Berglund, förvaltningschef för Vård & Omsorg i en kommentar på kommunens hemsida.

 

Lex Sarah-anmälan från förvaltningen för Individ & Familjeomsorg innehåller även en rapport om en händelse som inträffade i januari i år. Det handlar om en person som skulle omhändertas men omhändertagandet fördröjdes på grund av brister i IT-systemet Combine.

– Jag kan inte gå in på det enskilda ärendet men vi ser naturligtvis allvarligt på att vi inte kunnat hantera omhändertagandet på ett korrekt sätt, kommenterar Eva Apelvi, förvaltningschef för Individ & Familjeomsorg.

 

Efter att det nu gjorts anmälan till IVO har Kungsbacka kommun två månader på sig att göra en utredning av händelserna. Utredningarna ska sedan skickas in till IVO, som utreder ärendet. Just nu får verksamheten stöd för att hitta arbetssätt så att de kan göra sina arbetsuppgifter på ett rätts- och patientsäkert sätt.

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kungsmässan ska få fler butiker och restauranger - överlever innerstaden?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se