Vädret idag
Mestadels molnigt
18°C
Prognos juli 19, 2018
dag
Delvis soligt
23°C
 

Allvarliga datorproblem anmäls till IVO

Problemen med det bristfälliga IT-systemet på Vård och omsorg samt Individ och familjeomsorg framstår som allt allvarligare. Det finns risk både att insatser missas och man inte får fram journaluppgifter. Nu anmäls driftsstörningarna enligt både Lex Sarah och Lex Maria.

 


Förvaltningarna Individ & Familjeomsorg och Vård & Omsorg arbetar i IT-systemet Combine. Individ & Familjeomsorg har arbetat i systemet i knappt ett år medan Vård & Omsorg arbetat i det i ett par månader. Verksamhetssystemet Combine har drabbats av återkommande driftstörningar sedan verksamheterna började arbeta i systemet. Orsaken till driftsstörningarna ligger hos företaget Pulsen, som är leverantör av systemet.

Driftsstörningarna leder till en osäker tillgång till journaluppgifter men också ett osäkert flöde av insatser. Störningarna är nu så omfattande att förvaltningen för Vård och Omsorg anmäler händelsen enligt Lex Maria till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO. Dessutom gör båda förvaltningarna varsin anmälan enligt Lex Sarah.

– Vi är fullt medvetna om de risker som finns och vi arbetar utifrån handlingsplaner som vi tagit fram så att ingenting missas, säger Lillemor Berglund, förvaltningschef för Vård & Omsorg i en kommentar på kommunens hemsida.

 

Lex Sarah-anmälan från förvaltningen för Individ & Familjeomsorg innehåller även en rapport om en händelse som inträffade i januari i år. Det handlar om en person som skulle omhändertas men omhändertagandet fördröjdes på grund av brister i IT-systemet Combine.

– Jag kan inte gå in på det enskilda ärendet men vi ser naturligtvis allvarligt på att vi inte kunnat hantera omhändertagandet på ett korrekt sätt, kommenterar Eva Apelvi, förvaltningschef för Individ & Familjeomsorg.

 

Efter att det nu gjorts anmälan till IVO har Kungsbacka kommun två månader på sig att göra en utredning av händelserna. Utredningarna ska sedan skickas in till IVO, som utreder ärendet. Just nu får verksamheten stöd för att hitta arbetssätt så att de kan göra sina arbetsuppgifter på ett rätts- och patientsäkert sätt.

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 17 juli

Kl 10–14 Sommarkafé på Noas Ark i Onsala. Fika, umgänge och lek.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23.

Kl 14–16 Våffelcafé i S:t Lars kyrka, med möjlighet att sitta utomhus.

Kl 14 Naturum-guidning Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Musik i sommarkvällen – Summer is Bach. Orgelkavalkad med det bästa ur...

Läs Mer

Sommarkampanj!