Vädret idag
Soligt
23°C
Prognos maj 26, 2018
dag
Moln ibland
24°C
 

Älgfällan vid spåret ska bort

Staketen som ska förhindra självmord orsakar ständiga djurolyckor. Nu lovar Trafikverket att åtgärda problemet under nästa år.

 

Självmord genom att människor tar sig upp på spåren är ganska vanliga. Runt 100 personer dör på det sättet varje år i Sverige. Forskning har visat att det går att hindra många av dem genom att helt enkelt göra det besvärligare. Då är skyddsstaket en metod. I Kungsbacka centrum har staket byggts i omgångar. För ett par år sedan byggdes även fyra kilometer stängsel mellan Torpa och Ölmevalla. Där hade enligt Trafikverkets statistik skett flera olyckor.

Men staketet fick en oönskad bieffekt.

När djur söker sig inåt landet blir staketet en barriär som de följer. Det innebär att de vandrar kilometervis på spåret. 
- Det går ett viltstråk inåt landet från Tjolöholm. På kort tid har flera älgar och rådjur blivit påkörda, berättade eftersöksjägare Roland Werdien för Norra Halland förra året.
Varje gång en älg blir påkörd måste trafiken stängas av medan spåret rensas, ett ganska otrevligt jobb. 
– Älgen ska dras av och det ligger delar utspridda åt alla håll. Det tar mellan en halvtimme och en timme innan trafiken kan släppas på igen. 
Trafikverket lovade att titta på problemet, men sen har inget hänt. Både boende i området och eftersöksjägarna är irriterade.

 

Ansvarig hos Trafikverket på nationell nivå är Stephen McLearnon. Han menar att det var ett misstag att sätta upp staket på bara ena sidan av spåret.

– Det måste ha varit ett missförstånd. Vi får komplettera det med stängsel på andra sidan. Det här innebär både mer störningstimmar för trafiken och att vissa populationer av djur påverkas negativt.

– Vi har sex delprojekt i gång i Mälarområdet för att se hur man kan fixa säkra passager för framför allt klövvilt.

 

Tydligt besked alltså. Men själva åtgärden bollar han vidare till Trafikverkets järnvägsplanerare i Västsverige, Mikael Johansson. Han är inte lika säker på hur problemet ska lösas.

– Vi har haft möte med vår viltexpert hur vi ska angripa det här. Dubbla stängsel kan djuren komma in mellan om man inte hindrar dem i ändarna. Man kan inte heller göra för många öppningar i stängslet för då förlorar det ju sin funktion. Ett sätt skulle vara att leda viltet rätt genom landskapet på något sätt.

Men något ska ni göra?

– Ja, jag gissar att det blir våren 2018. Man jag måste bara hitta pengar till projektet.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Badar du helst i hav, sjö eller pool?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 25 maj

kl 9–12 Öppen förskola i Onsala församlingshem.  

Kl 9–12 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

Kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. Lunch kl 11.30–13. Ekologiskt, fairtrade & hemlagat. 

kl 14–17.30 After school. Prova på olika aktiviteter i Elektronens lokaler. Café, scen, dj-rum, media- och...

Läs Mer