NYHETER 2018-03-18 KL. 06:39

Nu rivs de omstridda bryggorna

TV-klipp och nyheter

Nu verkar det som den fleråriga striden om anläggningen i hamnviken är över.

– Vi ska riva bryggorna. Det enda som kan ställa till det är vädret säger Claes Ottosson.

 

Striden om de två bryggorna mitt emot den ordinarie hamnen i Gottskär har pågått i många år. För 20 år sedan ersattes tre gamla bryggor med två moderna med plats för 90 småbåtar. 
Samtidigt byggdes en sjöbod med toalett, ett trädäck och strandkanten mot vattnet fylldes på. 
Grannarna gick i taket. De hävdade att sjöboden bryter mot kommunens riktlinjer och att det inte är tillåtet med en kommersiell småbåtsbrygga i den delen av viken.
Länsstyrelsen stödde familjen Ottosson, men Miljödomstolen kom fram till att bryggorna behövde tillstånd, trots att de stått där så länge.

I domstolsförhandlingen 2014 blev en gammal detaljplan från 50-talet avgörande: bara mindre bryggor är tillåtna i viken. 65 mer långa bryggor är knappast ”mindre”.

Ottossons överklagade men förgäves. I höstas beslöt länsstyrelsen att bryggorna ska vara bort siste mars i år, annars blir det 50 000 kronor i vite varje månad.

 

– Vi tänker riva dem, vi har bara haft svårt att kontraktera någon som kan göra det. Men alla båtägare har fått besked om att de inte finns några båtplatser i sommar, säger Claes Ottosson.

– Det är svårt att följa beslutet, för vi måste riva under vintern när vädret är dåligt och vattenståndet högt. Men vår ambition är att hinna med före siste mars.

 

Samtidigt har Ottossons anmält övriga brygganläggningar i viken till länsstyrelsen. Hur kan kommunens anläggning eller Sellmans hamn få vara kvar? De är ju knappast ”mindre bryggor”?

Så nu pågår en utredning på länsstyrelsen där alla bryggägare fått förklara när och hur bryggorna kommit till. De allra flesta menar att bryggorna funnits där innan detaljplanen kom till och därför inte bryter mot någon bestämmelse. Men något beslut har inte länsstyrelsen ännu kommit med.

– Vi är förvånade över tidsutdräkten och den mildhet som länsstyrelsen visar mot övriga bryggägare, säger Claes Ottosson.

 

(Bilden är från Miljödomstolens syn på plats).



TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.