Vädret idag
Soligt
9°C
Prognos april 21, 2018
dag
Soligt
13°C
 

Nu rivs de omstridda bryggorna

Nu verkar det som den fleråriga striden om anläggningen i hamnviken är över.

– Vi ska riva bryggorna. Det enda som kan ställa till det är vädret säger Claes Ottosson.

 

Striden om de två bryggorna mitt emot den ordinarie hamnen i Gottskär har pågått i många år. För 20 år sedan ersattes tre gamla bryggor med två moderna med plats för 90 småbåtar. 
Samtidigt byggdes en sjöbod med toalett, ett trädäck och strandkanten mot vattnet fylldes på. 
Grannarna gick i taket. De hävdade att sjöboden bryter mot kommunens riktlinjer och att det inte är tillåtet med en kommersiell småbåtsbrygga i den delen av viken.
Länsstyrelsen stödde familjen Ottosson, men Miljödomstolen kom fram till att bryggorna behövde tillstånd, trots att de stått där så länge.

I domstolsförhandlingen 2014 blev en gammal detaljplan från 50-talet avgörande: bara mindre bryggor är tillåtna i viken. 65 mer långa bryggor är knappast ”mindre”.

Ottossons överklagade men förgäves. I höstas beslöt länsstyrelsen att bryggorna ska vara bort siste mars i år, annars blir det 50 000 kronor i vite varje månad.

 

– Vi tänker riva dem, vi har bara haft svårt att kontraktera någon som kan göra det. Men alla båtägare har fått besked om att de inte finns några båtplatser i sommar, säger Claes Ottosson.

– Det är svårt att följa beslutet, för vi måste riva under vintern när vädret är dåligt och vattenståndet högt. Men vår ambition är att hinna med före siste mars.

 

Samtidigt har Ottossons anmält övriga brygganläggningar i viken till länsstyrelsen. Hur kan kommunens anläggning eller Sellmans hamn få vara kvar? De är ju knappast ”mindre bryggor”?

Så nu pågår en utredning på länsstyrelsen där alla bryggägare fått förklara när och hur bryggorna kommit till. De allra flesta menar att bryggorna funnits där innan detaljplanen kom till och därför inte bryter mot någon bestämmelse. Men något beslut har inte länsstyrelsen ännu kommit med.

– Vi är förvånade över tidsutdräkten och den mildhet som länsstyrelsen visar mot övriga bryggägare, säger Claes Ottosson.

 

(Bilden är från Miljödomstolens syn på plats).

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kungsmässan ska få fler butiker och restauranger - överlever innerstaden?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se