Vädret idag
Molnigt
15°C
Prognos juni 24, 2017
dag
Delvis molnigt med skurar
18°C
 

Bråk om Fairtrade-satsning

Kommunledningen säger nej till att göra Kungsbacka till Fairtrade City. Men både Socialdemokraterna och Liberalerna är besvikna.

­– Vi båda är väldigt förvånade över att Kungsbacka kommun inte tar chansen att flytta fram positionerna i miljöarbetet, säger kommunalråden Ulrika Landergren (L) och Eva Borg (S).

 

 

I tisdags beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) att Kungsbacka kommun inte ska bli en Fairtrade city.

Socialdemokraterna lade en motion redan 2008 om att Kungsbacka bör bli en Fairtrade city. Nu har det äntligen utretts av näringslivschef Elinor Filipsson. Hon menar att näringslivets intresse är avgörande för beslutet. Efter att ha hört med ett antal företag är hennes slutsats att intresset är svalt. Det fick Moderaterna och Centern att säga nej.

Men så tolkar inte Eva Borg och Ulrika Landergren läget.

– Vi har förstått att det finns ett intresse hos företagare och handlare. Förutsättningen är att kommunen är beredd att leda styrgruppsarbetet men med det här beslutet är man inte det. Och det beklagar vi.

Kommunalrådet Hans Forsberg (M) är milt sagt skeptisk till Fairtrade.

– Fairtrade består av en förening, av Svenska kyrkan och LO-bolag. Först erbjuder man kommuner att certifiering. Sedan kräver man kommunen på pengar – för att de lovar att köpa in Fairtrades produkter och därmed kringgå principen om likabehandling vid offentlig upphandling.

– Vill man göra skillnad i världen ska man istället leta upp produkter med märkningen Freetrade. Det är mycket bättre att arbeta för en värld utan tullar. Det anser jag tar betydligt fler människor globalt sett ur fattigdom.

Fairtrade, tidigare Rättvisemärkt, syftar enligt sig själva till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda länder med utbredd fattigdom. Till exempel ska bönder och arbetare ha rätt till den nationellt lagstadgade minimilönen.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

ANNONS

TYCK TILL:

Hallands ekonomi går för högtryck men det saknas folk. Tvingas du jobba övertid?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERMer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Onsdag 21 juni

kl 10–13 Sagobussturné på lekplatsen i Släp. Träffa sagofén Isadora, dramatiserad sagostund med Lisa. Pyssel, bubbelblås och annat skoj.

kl 15 Guidning vid Naturum Fjärås Bräcka där du får veta mer om Bräckans geologi och upptäcka varför Fjärås Bräcka är unikt. 

Kl 18 Grillkväll i Släps lekpark med avslutning i kyrkan. Korv med tillbehör, kaffe och...

Läs Mer