Vädret idag
Klart
0°C
Prognos december 12, 2018
dag
Mulet
2°C
 

  50 meter vatten avgör marinans öde

  En jättemarina i Gottskär med 150 båtplatser och en rejäl stenpir som skydd? Eller bara en hälften så stor hamn med få gästplatser?

  Allt hänger på 50 meter vatten som ägs av Onsala skifteslag med 400 svårstyrda andelsägare.

   

  I många har utvecklingen stått still i Gottskär trots EU-projekt och otaliga utredningar. Men sedan fastighetsägaren och Gottskärsbon Jonas Hillhammar köpte fastigheten där Hamnkrogen ligger, har det tagit fart. Hillhammar vill bygga 50 nya lägenheter, spränga ett p-garage under husen och bygga en ny stor marina på Utholmensidan.

  Men det är knepigt. Där råder samma strikta bestämmelser för bryggor som i resten av Gottskär. Så parallellt med att hela området utreds, vill kommunen ta fram en skräddarsydd ny detaljplan för Hillhammars mark och vatten.

  Bra nog kan man tycka. Men Hillhammar siktar större. På hans eget vatten ryms bara en liten marina med runt 50 fasta båtplatser och 20-25 gästplatser. Dessutom riskerar man att stöta på patrull hos miljömyndigheterna eftersom man kan tvingas använda områden där det viktiga ålgräset växer som skydd för andra vattendjur.

   

  Så i det första samrådet med myndigheterna är förslaget i stället en dubbelt så stor marina med 100 fasta platser och 50 gästplatser. Hamnen ska skyddas av en kraftig 100 meter lång stenpir som bland annat byggs av sprängstenen från garagebygget. Dansbryggan rivs och en ny promenadbrygga byggs längs stranden.

  Men för att få plats krävs att man får tillgång till 50 meter vatten på tomten intill. Den ägs av Onsala sockens skifteslag, en urgammal förening med bortåt 400 medlemmar, som nyligen satte sig på tvären när kommunen ville köpa deras mark och vatten för 300 000 kronor.

   

  Ordförande är P-O Cristenson, erfaren fastighetsägare och förhandlare. Han har en lätt skeptisk hållning till en försäljning.

  – Hillhammar har pratat om att han vill köpa. Men han får komma med ett konkret bud. Vi vill också se vad kommunen har för plan för hela Gottskär. Det kan inte bara handla om Hillhammar.

  Cristenson vill gärna att skifteslaget får en roll i utvecklingen.

  – Men kommunen hör inte av sig, förutom en tjänsteman som ringde och tryckte på att vi skulle sälja till Hillhammar! Det känns inte så bra.

  Tjänstemannen är planstrategen Hasse Andersson som har hand både utredningen av Gottskär och detaljplanen för Hillhammar.

  – Tryckte på, är för mycket sagt. Jag bara förmedlade kontakten, hävdar Andersson.

  Frågan är väl om två av Onsalas två mest kända företagare behöver hjälp för att tala med varandra…

   

  Hasse Andersson medger att Hillhammars projekt är livsviktigt för hela Gottskärs utveckling:

  – Det är en katalysator. Och det är bråttom. Jag planerar att presentera båda utredningarna för kommunstyrelsen första kvartalet 2018.

  Frågan är då vad som händer om skifteslaget än en gång sätter sig på tvären? Nyckelpersonen Jonas Hillhammar menar att projektet går vidare ändå.

  – Då bygger vi en mindre hamn på egen vattenrätt. Men det blir många fler gästplatser om vi kan få köpa 50 meter av skifteslaget. Vi vill bygga så mycket som möjligt för Gottskärs framtid. Därför lade vi fram förslaget för länsstyrelsen för att se hur de resonerar.

  – Men det är skifteslaget som äger frågan. Vi ska vi lägga fram ett konkret bud till deras styrelse i god tid före årsmötet i mars.

  Hela reportaget om Gottskär fanns att läsa i tisdagens Norra Halland!

  Kristian Alm
  Reporter 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS

   TYCK TILL:

   Norra Halland jobbar just nu med en artikelserie om pendling. Hur tar du dig till jobbet?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Tisdag 11 december

   kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

   Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

   kl 12–15 Tisdagsträff med julbord i Varlakyrkan. Luciatåg, andakt och julbord. Föranmälan.  

   Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

   Kl 15–19 Julpyssel i Släps församlingshem. Pyssla loss med oss. Gröt, skinksmörgås...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!