Vädret idag
Klart
13°C
Prognos juni 20, 2018
dag
Skurar
18°C
 

Fotbollsplaner får lysas upp

Fotbollsplanerna i Kullavik och Malevik får ha belysningsmaster. Det slår högsta instans fast i en dubbel dom efter flera års strid med grannarna.

– Motsatt beslut hade varit ett dråpslag mot idrottsrörelsen, säger kommunjurist Anna Rehnberg.

 

Innebär konstgräs och belysningsmaster att en skolas bollplan förvandlas till en idrottsplats? Det menar grannar till skolorna i Malevik och Kullavik, som i flera års tid slagits mot kommunens satsningar på planerna.

Det har varit en juridisk röra – Mark och miljödomstolen har till och med godkänt master en gång och sagt nej en annan (!). Men i veckan kom högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, med samtidiga domar i fallen.

Man slår fast att belysningsmasterna inte förvandlar planerna till en idrottsplats, det är fortfarande en relativt enkel anläggning. Det är också normalt att föreningar använder skolans plan utan att man för den delen kallar det en idrottsplats.

Att vissa av masterna står på prickad mark som inte får bebyggas är en liten avvikelse från detaljplanen som kan godtas. Slutligen, med de krav på bullerskydd och minimal ljusstyrka som kommunen satt upp, blir inte störningarna så stora att grannarna ska få rätt.

Men det var inte självklart. En av de fyra juristerna ansåg att belysningsmasterna förvandlade planerna till idrottsplatser och gav grannarna rätt.

– Det hade varit ett dråpslag för idrottsrörelsen och oekonomiskt för kommunen att inte kunna använda skolans bollplaner för föreningslivet året om, menar Kungsbackas kommunjurist Anna Rehnberg.

Riktigt slut är det ändå inte på historien. När det gäller Maleviksplanen frågade Fritidsnämnden för säkerhets skull även om det krävdes bygglov för ändrad verksamhet. Nej, sade byggnadsnämnden.

Men Mark- och miljööverdomstolen tycker att ansökan och beslutet var oklart och skickar därmed tillbaka det till byggnadsnämnden igen. Inte för att domstolen menar att det krävs bygglov, men för att frågan inte är rätt behandlad.

Så det är inte otänkbart att frågan om bygglov kommer att fortsätta sin vandring genom instanser ännu en gång.

Under tiden kan ändå Maleviks belysningsmaster sättas upp och föreningslivet fortsätta använda båda planerna även under den mörka tiden på året.

(Bilden från invigningen av Maleviks plan)

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 15 juni

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

kl 15–16.15 Prova på meditation och mjuk Kundaliniyoga på Yogaroom i Kungsbacka....

Läs Mer

Sommarkampanj!