Vädret idag
Mestadels klart
18°C
Prognos juli 22, 2018
dag
Delvis soligt
22°C
 

Rebecka hjälper flyktingar på plats

”Om jag kan vara till hälften som dig Rebecka så är jag mer än nöjd. Du är en förebild som ser alla människors lika värde och din kärlek och godhet tar aldrig slut.”

Hyllningsorden kommer från två av Rebecka Kairouz bästa vänner, Melissa och Emma, som i  två separata mejl till Norra Halland bett oss kontakta Rebecka och skriva om hennes resa till Grekland där hon under några veckor i april hjälpt flyktingar på plats.

– Det är inte lätt att förklara min resa. Det var fantastiskt, men sorgset. Det var så mycket kärlek, men ändå så hjärtskärande. Många log, men de flesta grät. De var oroliga för sin framtid, men tacksamma för att de fortfarande lever, säger Rebecka när vi träffas på Café Tullen i Kungsbacka en solig majdag, långt från misären i flyktingförläggningen i grekiska Ritsona.

– Jag kan inte riktigt i ord beskriva hur det var. Cirka 1 000 människor lever i 100 tält mitt ute i skogen med ormar, vildsvin och i princip oätlig mat i allt från tryckande hetta på dagarna till isande kyla på nätterna.

Trots all misär, alla trauman och sorg hos barn som förlorat sin mamma eller pappa, till familjer som förlorat allt: identitet, jobb, hus, familjemedlemmar och förtroende för omvärlden, är det Rebecka ändå vill lyfta fram all kärlek.

– Jag gav så lite och fick så extremt mycket tillbaka. Jag gav dem ett leende och fick en kram. Jag höll dem i handen och fick en puss på pannan. De här personerna har lärt mig saker varje dag. Saker som att inte hata, förlåta, tacksamhet, respekt och medmänsklighet och jag känner mig så tacksam för att jag själv har haft turen att födas i ett land där det inte är krig och jag inte behöver vara orolig för min överlevnad och framtid, säger Rebecka som är uppvuxen i Fjärås och utbildad behandlingspedagog.

Efter att hon jobbat via företaget Aleris på en flyktingförläggning för cirka 250 nyanlända flyktingbarn i Malmö insåg Rebecka att detta är något hon vill fortsätta med. Genom sitt fortsatta arbete med ensamkommande flyktingbarn i Kungsbacka, Mölndal och Malmö kom hon i kontakt med de ideella föreningarna ”Hjälp till att hjälpa” och ”I am you” som verkar för att hjälpa nyanlända flyktingar i Grekland. Organisationer som Rebecka värdesätter högt.

– Min familj kommer ursprungligen från Libanon, så jag talar flytande arabiska, engelska och svenska och kom därför att fungera som en tolk där nere, berättar Rebecka.

– De var svårt att se alla äldre människor, kanske över 80 år, och gravida kvinnor som kämpade för sitt liv där i värmen och misären efter den farofyllda resan. Men det värsta var ändå barnen. Hur skulle jag kunna förklara för dem att jag aldrig hört en bomb eller sett en död kropp i hela mitt liv? Hur skulle jag kunna förklara att livet är så annorlunda för människor som har turen att födas i ett tryggt och fredligt  land, som jag?

De absolut vanligaste meningarna man hörde i flyktingförläggningen var enligt Rebecka: ”Vi är människor, inte djur. Vi har också rättigheter. Men ingen vill ha oss, vi är bortglömda av hela omvärlden”.

– Och om man lyckats fly från ett krig levande, varför ska man tvingas utsättas för döden ytterligare en gång? Det är så många som dör under resans gång. Familjer skiljs åt, barn kidnappas, svälter och alla tappar hoppet om livet och omvärlden, säger Rebecka vars största önskan är att flera länder i Europa och resten av välden öppnade sina hjärtan och gränser för att hjälpa.

– Naturligtvis behöver man också lösa problemen på plats. Hade det inte varit krig någonstans hade ju ingen ens behövt överväga att lämna sitt land och hade förmodligen inte gjort det heller, fortsätter Rebecka som den första juni nu åter packar resväskan för en ny resa till Grekland för att hjälpa människorna i flyktingförläggningen men även göra ett musikprojekt med ”I am music” tillsammans med Julia Frej, där syftet är att på ett pedagogiskt sätt skapa gemenskap, kärlek och lycka via musik till traumatiserade barn.

­– Därefter ska jag fortsätta till Libanon, det land som tagit emot flest flyktingar i världen per invånare, och arbeta som volontär på ett sjukhus för krigsskadade flyktingar och andra flyktingförläggningar.

Hur länge blir du kvar där?

– Jag vet inte…, säger Rebecka dröjande.

– Så länge jag orkar antar jag. Men mitt hjärta är också kvar i Grekland och hos mina flyktingbarn och andra nära och kära här hemma som jag lovat att komma tillbaka till. Jag tackar därför konsekvent nej till fast jobb och blir kanske inte ekonomiskt rik av att leva som jag gör. Men lycka för mig är inte pengar på ett konto, utan all den kärlek jag möts av när jag träffar alla de här människorna som ger och gett mig tusenfalt tillbaka.

 

Namn: Rebecka Kairouz.

Ålder: 24 år.

Bor: Fjärås, uppvuxen i Kungsbacka.

Familj: Mamma Hiam, pappa Riad, storasyster Rachell (”min soulemate”), storebror Ziad och lillebröderna Kristian, Andreas och Markus (”min absolut allra bästa kompis”).

Intressen: ”Musik, dans och att spendera tid med familj, vänner och de individer jag jobbar med och som betyder allt och är anledningen till att jag är den jag är i dag.”

Se även Rebeckas egen film på Facebook:

 

https://www.facebook.com/rebecka.kairouz?fref=ts

 

 

Camilla Moestedt
Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!